Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laktosfri kladdkaka – recept av Alisa Bandell

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Bakboksförfattaren Alisa Bandell har tagit fram det här laktosfria receptet på kladdkaka. I receptet ingår laktosfri kvarg med päron & kola vilket gör kladdkakan saftig. Toppa den med vackra kolamaränger och rostade päronchips. Recept: Valio

Tips: Gör din kladdkaka glutenfri genom att byta till annat mjöl, t ex mandelmjöl, och använda kokos istället för ströbröd till formen.

Ingredienser

8 personer
  • 75 g laktosfritt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjöl
  • ströbröd till formen

Kolasås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl laktosfri vispgrädde 35%

Kolatoppar

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1/2 dl kolasås (ta av den du kokat)
  • 1 dl laktosfri kvarg päron & kola
  • flingsalt

Torkade päron

  • 1 päron

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör i strösocker, päron & kolakvarg, vaniljsocker och kakao.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Blanda till sist ner mjölet.
  3. Smöra och bröa en bakform. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och lägg sedan på ett fat.
  4. Koka upp strösocker, ljus sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 100 grader och varmluft. Skiva päronen tunt med mandolin. Torka i ugnen i cirka 20 minuter tills de blir krispiga. Låt svalna på galler.
  6. Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant till sockret har smält.
  7. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät. Detta kan ta upp till 15 minuter.
  8. Tillsätt kolasåsen och päron & kola­kvargen och vispa till en slät marängsmörkräm. Samma sak här, ifall det blir grynigt – fortsätt vispa.
  9. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa ut små toppar på kladdkakan. Stick ner några päronskivor. Häll över lite kolasås och strö över flingsalt. Servera!