Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdiga lammkotletter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 portioner
  • 6 putsade enkelkotletter av lamm (totalt 600 g)
  • 200 g späda morötter i olika färger
  • 8 vitlöksklyftor
  • 3 apelsiner
  • ½ knippa färsk timjan (15 g)

Så här gör du

  1. Skåra fettranden på lammkotletterna, krydda dem med havssalt och svartpeppar och ställ dem tätt på högkant, som en kotlettrad, med fettranden nedåt i en rymlig och låg gryta på medelvarm till hög värme. Stek i 5 minuter så att fettet smälter och blir knaprigt. Ansa morötterna och lägg i dem hela (dela stora morötter på längden) tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Vänd morötterna då och då.
  2. Vänd försiktigt ner lammkotletterna och stek dem i 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna men fortfarande rosa i mitten. Skär under tiden av skalet från 1 apelsin med en grönsaks- eller potatisskalare. Strö skalen i pannan tillsammans med timjankvistar och vänd runt allt i max 30 sekunder så att smakerna frigörs.
  3. Ta upp lammkotletterna och låt vila på en tallrik, pressa sedan ner saften från de 3 apelsinerna i grytan. Låt saften puttra och reducera tills den är kladdig.
  4. Släng i lammkotletterna och köttsaften i grytan igen och vips är det klart – bara att lägga upp.