Kladdiga lammkotletter

Foto: David Loftus
Ingredienser
2 portioner
- 6 putsade enkelkotletter av lamm (totalt 600 g)
- 200 g späda morötter i olika färger
- 8 vitlöksklyftor
- 3 apelsiner
- ½ knippa färsk timjan (15 g)
Så här gör du
- Skåra fettranden på lammkotletterna, krydda dem med havssalt och svartpeppar och ställ dem tätt på högkant, som en kotlettrad, med fettranden nedåt i en rymlig och låg gryta på medelvarm till hög värme. Stek i 5 minuter så att fettet smälter och blir knaprigt. Ansa morötterna och lägg i dem hela (dela stora morötter på längden) tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Vänd morötterna då och då.
- Vänd försiktigt ner lammkotletterna och stek dem i 2 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna men fortfarande rosa i mitten. Skär under tiden av skalet från 1 apelsin med en grönsaks- eller potatisskalare. Strö skalen i pannan tillsammans med timjankvistar och vänd runt allt i max 30 sekunder så att smakerna frigörs.
- Ta upp lammkotletterna och låt vila på en tallrik, pressa sedan ner saften från de 3 apelsinerna i grytan. Låt saften puttra och reducera tills den är kladdig.
- Släng i lammkotletterna och köttsaften i grytan igen och vips är det klart – bara att lägga upp.

Du kanske även gillar
Populära recept