Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Killevipper

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

8 stycken

Maränger

  • 3 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde

Chokladsmörkräm

  • 2 msk kakao
  • 1 msk starkt kaffe
  • 3 msk kokande vatten
  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Maräng:
  2. Vispa äggvitan fluffig i en rostfri bunke. Vispa ner sockret lite i taget och vispa marängen fast.
  3. Spritsa med slät tyll kupolformade maränger på bakplåtspappersklädda plåtar. Gör gärna hälften av dem lite plattare så att de passar som bottnar. Blöt fingret lite och platta försiktigt till eventuella toppar. Grädda i mitten av ugnen (eller två plåtar samtidigt med varmluftsugn) i 130 grader i cirka 40 minuter.
  4. Ta ut marängerna från ugnen och tryck försiktigt in bottnarna med till exempel en vass kniv för att skapa ett litet hålrum för fyllningen. Torka sedan marängerna med bottnarna uppåt i 100 grader tills marängen blir helt torr. Det tar cirka 15 minuter med varmluftsugn. Låt svalna.
  5. Fyllning:
  6. Vispa grädden fluffig men inte för hård. Spritsa eller klicka i mitten av varje maräng. Lägg ihop marängerna två och två med de plattare marängerna som bottnar.
  7. Chokladsmörkräm:
  8. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp. Om smörkrämen känns väldigt lös kan du låta den kallna lite och sedan vispa upp på nytt.
  9. Bred smörkrämen runt om marängbollarna. Det är lite kladdigt, men man får göra så gott man kan. Lägg bollarna i muffinsformar eller liknande och riv eventuellt lite choklad över. Förvara i kylen fram till servering.
  10. Mias tips! Du kan även fylla dina killevipper med vaniljkräm eller grädde blandad med vaniljkräm. Ett hallon i varje bakelse är också gott för att balansera det söta.