Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kavring – enkelt recept utan jäst

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 84 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 4 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 4 1/2 dl vetemjöl special
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform som rymmer cirka 1 ½ liter.
  3. Blanda filmjölk och sirap i en skål.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål.
  5. Blanda ner de torra ingredienserna i filen och sirapen. Blanda ordentligt och häll upp smeten i formen. Strö över lite rågmjöl. Grädda brödet på falsen näst längst ner i ugnen i 50–55 minuter.
  6. Ta ut brödet och låt det vila i formen i 5–10 minuter.
  7. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.
2 kommentarer om "Kavring – enkelt recept utan jäst"
  • Kimme
    Kimme

    Elisabeth – jag bor i USA och laser DN med alla dina fina recept. Har gjort flera stycken och det ar alltid succe. Jag undrar om du kan saga vad som skulle kunna vara motsvarande vetemjol special?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kimme

      Hej, vetemjöl special har högre proteinhalt än vanligt vetemjöl vilket innebär att det bland annat kan ta upp mer vatten och eventuellt ge ett luftigare och saftigare bröd. Och det används med fördel i just matbröd och bullar. Men, skillnaden är marginell så vanligt vetemjöl kommer fungera bra även i detta recept. Möjligen kan du hitta ett vetemjöl med högre proteininnehåll i USA som motsvarar vetemjöl special. Lycka till! Och hör gärna av dig och berätta hur det gick 🙂 Mvh Mitt kök-redaktionen PS Läs gärna bröd-bloggaren Martin Johanssons test av just vetemjöl special vs vanligt vetemjöl