Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Katalaner med jordgubbsfyllning

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

20 stycken

Mördeg

  • 2 dl florsocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 180 g smör
  • 1 ägg

Jordgubbssylt

  • 250 g frysta eller färska jordgubbar
  • 30 g citronjuice
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl syltsocker

Mazarinmassa

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 ägg
  • 3 äggulor

Glasyr

  • 1/2 dl mjölk
  • 40 g smör
  • 6 dl florsocker

Så här gör du

  1. Mördeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
  4. Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
  6. Jordgubbssylt: Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
  7. Mazarinmassa: Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
  8. Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten. Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
  9. Glasyr: Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  10. Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen. Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.