Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karlsbadersemlor – recept på saftiga semlor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 45 st har redan röstat

Semla möter karlsbaderbulle. Resultatet blir en jättegod karlsbadersemla som fantastiskt duktiga Fredrik Nylén skapat på sin blogg Fredriks Fika.
Här nedan delar Fredrik med sig av sitt underbara recept på en semla som blir både saftig och extra lyxig.
Perfekt till fikat och ett superbra alternativ till klassisk semla.
Läs också: Så bakar du en härlig semmelkladdkaka

Ingredienser

20 st
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl socker
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g rumsvarmt smör

Pensling

  • 1 ägg
  • Hyvlad mandel

Så här gör du

  1. Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, och salt i degvätskan. Blanda ner nästan allt mjöl tillsammans med bakpulvret och börja arbeta till en deg.
  3. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret och arbeta till en smidig deg. Lättast är att använda en bakmaskin här, men det går utmärkt att jobba med händerna också!
  4. Täck bunken och låt degen jäsa i 60 minuter. Under tiden kan du passa på att göra lite hemmagjord mandelmassa!
  5. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla ut till stänger. Dela varje del i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle.
  6. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel.
  8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått en fin färg och känns lätta.
  9. Låt bullarna svalna på galler under en duk. Dela och fyll semlorna med mandelmassa och lättvispad grädde!
2 kommentarer om "Karlsbadersemlor – recept på saftiga semlor"
  • Isas matte
    Isas matte

    Det var de kladdigaste deg jag nånsn bakat med, fel mjölmängd?
    Dessutom sprack semlorna upp i ugnen, dvs inga fna semlor att bjuda på!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Isas matte

      Hej, vad tråkigt att höra att semlorna inte blev lyckade. Testa gärna att ha i lite mer mjöl om du ger dem en chans till.
      Mvh Mitt kök-redaktionen