Kardemummavåfflor med havre och äppelkompott

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 100 g smör
- 2 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
- 2 dl havregryn
- ½ tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 ½ tsk nystötta kardemummakärnor
- smör till pensling av våffeljärnet
Äppelkompott
- 3 äpplen
- ½ dl vatten
- 2 msk rörsocker strö
- 2 kanelstänger
- 1–1 ½ tsk färskriven ingefära
Till servering
- vispad grädde eller vaniljglass
Så här gör du
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ihop mjöl, havregryn, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan smöret. Smaksätt med kardemumma.
- Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna.
- Äppelkompott: Skala äpplena och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.
- Koka sakta tills äpplena är mjuka och vätskan kokat in. Rör då och då. Mosa äpplena lätt med en sked så de mosar sig något.
- Servera våfflorna med ljummen äppelkompott och en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.

Du kanske även gillar