Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummavåfflor med havre och äppelkompott

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 100 g smör
  • 2 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 ½ tsk nystötta kardemummakärnor
  • smör till pensling av våffeljärnet

Äppelkompott

  • 3 äpplen
  • ½ dl vatten
  • 2 msk rörsocker strö
  • 2 kanelstänger
  • 1–1 ½ tsk färskriven ingefära

Till servering

  • vispad grädde eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ihop mjöl, havregryn, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan smöret. Smaksätt med kardemumma.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna.
  4. Äppelkompott: Skala äpplena och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.
  5. Koka sakta tills äpplena är mjuka och vätskan kokat in. Rör då och då. Mosa äpplena lätt med en sked så de mosar sig något.
  6. Servera våfflorna med ljummen äppelkompott och en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.