Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummakaka med syrliga bär

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 1 st banan
  • 1 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär, hallon går också bra)
  • smör och råsocker till formen, samt någon matsked råsocker att strö över kakan
  • bär och florsocker till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker pösigt.
  3. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt.
  4. Blanda alla torra ingredienser för sig och häll ner dem i smeten.
  5. Smörj formen (cirka 25 cm i diameter) med smör och bröa med råsocker.
  6. Häll halva smeten i formen, skiva därefter över bananen och strö på vinbären.
  7. Häll över resterande smet, som alltså täcker bananskivor och vinbär, och avsluta med att strö över råsocker.
  8. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter.
  9. Tips! Kardemummakakan håller länge, upp till en vecka. Den går att variera med hallon om vinbärsbuskarna i trädgården är länsade, eller om du bakar den mitt i vintern kan du använda lingon.