Logga in här

Kardemummakaka med havtorn och björnbär

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 4 ägg, helst ekologiska
  • 2 dl råsocker
  • 150 g smör
  • 1 vaniljstång
  • 1 nypa grovstött kardemumma
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Till formen

  • smör och ströbröd

Till kakan

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl florsocker
  • 3 dl blandade bär, till exempel havtorn och björnbär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt­ sockret. Vispa blandningen lätt och luftigt.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa loss fröna med en vass kniv.
  5. Tillsätt i äggblandningen tillsammans­ med kardemumma och de torra ingredienserna. Rör runt och häll ner smöret. Rör kaksmeten tills den är slät och fri från klumpar.
  6. Smörj och bröa en form med löstagbar­ kant. Häll ner smeten och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter tills den känns torr.
  7. Blanda crème fraiche med florsocker.­ Häll glasyren över den avsvalnade kakan och dekorera med bär.