Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummabullar på surdeg

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 43 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Deg

  • 1 kg mjöl
  • 800 g kall mjölk
  • 600 g surdeg
  • 200 g kallt skivat smör
  • 115 g socker
  • 1 msk kardemumma
  • 5 g salt

Fyllning

  • 500 g smör, rumsvarmt
  • 5 msk kardemumma
  • 2 dl strösocker

Topping

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma

Så här gör du

  1. Väg upp alla ingredienser till degen i en bunke och låt alltsammans gå i degblandaren till en smidig deg i ca. 10-15 minuter. Täck över bunken och låt stå i rumstemperatur i ca. 4 timmar. Sätt sedan in bunken i kylen och låt jäsa i minst 12 timmar, gärna längre.
  2. Dag två: Ta fram degen och stjälp upp den på väl mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel.
  3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred på fyllningen och se till att bre ut ända ut i kanterna. Vik sedan ner den översta delen på degen mot mitten och vik sen upp den nedre delen och lägg den ovanpå så att du får en lång platt deg.
  4. Kavla ut degen igen så att den blir ca 1cm tjock. Ta en vass kniv eller en sporre och skär degen i 2cm breda, långa strimlor. Rulla upp degen runt ditt pek- och långfinger, ungefär som ett garnnystan, till lagom storlek och lägg på bakpappersklädd plåt.
  5. Baka av bullarna på 225grader i ca. 10-12 minuter. Rör ihop 1dl strösocker med 2 tsk kardemumma. Precis när du tagit ut bullarna ur ugnen penslar du dem med kall mjölk och strör över lite av kardemummasockret.
11 kommentarer om "Kardemummabullar på surdeg"
  • Matigust
    Matigust

    Det står ingenting om jäsning av bullarna EFTER att man har bakat ut dem. Behövs det inte en andra jäsning eller ? De flesta andra recept har en andra jäsning också, så blir lite fundersam. . 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Matigust

      Hej Matigust!
      I detta fallet behövs det ingen andra jäsning, utan bullarna ska bli fylliga och härliga ändå. Detta tack vare den långa jäsningen i första fasen.

      Mvh,
      Beatrice
      Mitt kök

  • kvinth
    kvinth

    Min deg blir inte söt. Har jag gjort fel då? Går det att göra något åt detta? :O

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till kvinth

      Hej,
      Då både fyllningen och penslingen innehåller socker ska degen i sig inte vara jättesöt. Hoppas du gillar bullarna när de är klara. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Viktor Torstensson
    Viktor Torstensson

    Man börjar alltså med 600g surdegsgrund? Låter inte det som väldigt mycket jämfört med andra recept?

  • Ariman
    Ariman

    Jag lyckades bara skrapa ihop knappt 500 g surdeg (av rågmjöl) men det jäste ändå mycket bra.
    Jag använde lite olika sorters mjöl som jag hade kvar, mest vetemjöl special men även fullkornsvetemjöl och fint rågmjöl.
    Degen blir ju mycket stor så jag delade den på hälften innan jag kavlade ut. Borde ha använt mer mjöl på bakbordet för det kladdade fast och var svårt att vika.
    Jag använde 500 g smör så som det står i receptet men nästa gång tar jag mindre för bullarna badade i smör på plåten.
    MEN bullarna blev jättegoda!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Ariman

      Hej, vad roligt att bullarna blev lyckade och stort tack för dina tips!
      Mvh Mitt kök-redaktionen

  • emmaandfred
    emmaandfred

    Hej, Mittkök

    Jag vill jätte gärna baka dessa bullar men jag förstår inte det där med 600g surdeg. ?
    Det finns ingen förklaring för hur surdegen kommer till!
    Hur görs den, själv?
    Ica, coop, lidl…??
    Om den ska göras, vart är det receptet?
    Finns ju massa olika sätt för surdeg.

    Tacksam för svar

  • emmaandfred
    emmaandfred

    Först vill jag Tacka Mitt kök redaktionen för Er uppföljning, fantastiskt att Ni svarar!

    Sen vill jag fråga.. denna deg vart som en smet gick knappt att kavla. Så vad hände:-) nån som vet?
    Sen vart dem torra efter en dag. :-/

    Vill så gärna lyckas.

    Tack igen!!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till emmaandfred

      Hej Emma! Receptet är ett läsarrecept så det är svårt att svara på exakt vad som gick fel, men jag tycker att det låter som mycket degvätska till den mängden mjöl så det kan bero på det. Men att bullarna blev torra tycker jag var väldigt märkligt med tanke på att de innehåller 500 g smör i bara fyllningen. Jag skulle nog tipsa om att prova det här receptet i stället där proportionerna verkar mer rimliga. https://mittkok.expressen.se/recept/mina-basta-bullar/ Med vänliga hälsningar Anna, Mitt kök.