Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummabullar med mandelmassa och lakritstopping

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 3 dl vatten, kallt
  • 2 dl mjölk, kall
  • 18,5 dl vetemjöl special (1125 g)
  • 200 g smör, mjukt
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör, mjukt
  • 1 burk lemoncurd

Lakritssocker

  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk lakritspulver
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
  2. Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemoncurden över mandelfyllningen.
  4. Rulla ihop degen till en rulle och skär upp den i delar. Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 50-60 minuter i avstängd ugn med endast lampan på. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.
  5. Ta ut och ställ bullarna i rumstemperatur, sätt ugnen på 240°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på lakritssocker över hela bullen.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.