Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummabullar – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 54 st har redan röstat

Ingredienser

20 stycken
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ¾ dl strösocker
  • 50 g rumsvarmt smör
  • cirka 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • ¼ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk stött kardemumma

Till garnering:

  • 25 g smält smör
  • ½ dl strösocker
  • ½ msk stött kardemumma

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken till köksmaskinen. Blanda ut med mjölken och tillsätt salt, kardemumma, socker, smör och vetemjöl. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken under plast i minst 30 minuter.
  2. Fyllning: Rör samman smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen i en liten skål.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 × 40 centimeter.
  4. Bred på fyllningen och vik degen dubbel från långsidan. Kavla till degen något och skär den i 20 remsor som tvinnas samman och formas till knutar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Pensla med smält smör efter gräddningen. Strö över socker blandat med stött kardemumma. Låt bullarna svalna på bakgaller.