Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemumma- & mandelbullar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

16 bullar
  • ¼ pkt (12,5 g) jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • ½ dl socker
  • ½ tsk finstött kardemumma
  • 7–8 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 200 g hallon

Till pensling:

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Garnering:

  • 1 dl mandelspån
  • pärlsocker
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda i salt, socker och kardemumma.
  3. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, cirka 3 min. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 30 min.
  4. Riv mandelmassan grovt och mosa ihop den med smöret till en slät fyllning.
  5. Utbakning: Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, 25 × 40 centimeter. Bred på fyllningen. Fördela över hallonen.
  6. Rulla ihop degkakan, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna på plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite.
  7. Vispa gulan med vattnet. Pensla bullarna. Strö över mandelspån och pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk cirka 20 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Sikta över lite florsocker.