Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karamellmoussetårta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 tårta

Mandelbotten:

  • 150 g mandelmassa
  • 150 g mandelmassa
  • 1 st ägg

Karamellmousse:

  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • salt, en knivsudd
  • 2,5 st gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 125 g röda vinbär, spara några till dekoration
  • 10-12 st savoiardkex, delade på mitten

Så här gör du

  1. Botten: 1. Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 cm i diameter. 2. Riv mandelmassan grovt. 3. Blanda ägg och mandelmassa till en jämn smet. 4. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175. grader i 15 minuter tills kakan fått färg. 5. Låt kakan svalna i formen.Moussen: 1. Blötlägg gelatinet. 2. Smält sockret i en stor kastrull och låt det koka upp till en bärnstensfärgad karamell. 3. Koka samtidigt upp vattnet i en annan kastrull och häll försiktigt det kokheta vattnet i karamellen. Koka ur tills sockret löst sig. Tillsätt saltet och tag av kastrullen från värmen. 4. Krama ur gelatinet och rör ner det i karamellen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. 5. Vispa grädden. Rör bestämt ner en tredjedel av grädden i karamellen. Vänd sedan ner resten av grädden till en mousse. 6. Fördela vinbären på mandelbottnen i formen. Häll över moussen. 7. Låt stelna i kylen minst 3–4 timmar. Skär försiktigt med en kniv runt tårtans kant innan du lyfter av formen. Placera ut savoiardkexen runt tårtan. Dekorera med en vinbärsklase och en sockerskulptur. Sockerdekoration: 1. 2 dl socker 1. Smält sockret i en liten kastrull, låt det bli bärnstensfärgat. 2. Häll den flytande sockersmeten på ett foliepapper. Häll i tunn stråle och låt det bli till en artistisk form. Låt den stelna. Gör denna dekoration samma dag som tårtan skall serveras annars riskerar den att mjukna.