Karamellmoussetårta

Ann-Charlotte Fägerlind
Ingredienser
1 tårta
Mandelbotten:
- 150 g mandelmassa
- 150 g mandelmassa
- 1 st ägg
Karamellmousse:
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- salt, en knivsudd
- 2,5 st gelatinblad
- 3 dl grädde
- 125 g röda vinbär, spara några till dekoration
- 10-12 st savoiardkex, delade på mitten
Så här gör du
- Botten: 1. Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 cm i diameter. 2. Riv mandelmassan grovt. 3. Blanda ägg och mandelmassa till en jämn smet. 4. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175. grader i 15 minuter tills kakan fått färg. 5. Låt kakan svalna i formen.Moussen: 1. Blötlägg gelatinet. 2. Smält sockret i en stor kastrull och låt det koka upp till en bärnstensfärgad karamell. 3. Koka samtidigt upp vattnet i en annan kastrull och häll försiktigt det kokheta vattnet i karamellen. Koka ur tills sockret löst sig. Tillsätt saltet och tag av kastrullen från värmen. 4. Krama ur gelatinet och rör ner det i karamellen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. 5. Vispa grädden. Rör bestämt ner en tredjedel av grädden i karamellen. Vänd sedan ner resten av grädden till en mousse. 6. Fördela vinbären på mandelbottnen i formen. Häll över moussen. 7. Låt stelna i kylen minst 3–4 timmar. Skär försiktigt med en kniv runt tårtans kant innan du lyfter av formen. Placera ut savoiardkexen runt tårtan. Dekorera med en vinbärsklase och en sockerskulptur. Sockerdekoration: 1. 2 dl socker 1. Smält sockret i en liten kastrull, låt det bli bärnstensfärgat. 2. Häll den flytande sockersmeten på ett foliepapper. Häll i tunn stråle och låt det bli till en artistisk form. Låt den stelna. Gör denna dekoration samma dag som tårtan skall serveras annars riskerar den att mjukna.

Du kanske även gillar
Populära recept