Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
1 portion
- 200 g mandlar, skållade och skalade
- 50 g florsocker
- 1 1 ⁄2 tsk pressad citronsaft
- 1 tsk smör
- 1 dl lakritspulver
- 400 g mörk choklad
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg ut mandeln på en plåt med bakplåtspapper och rosta mandeln i ugnen i 6–8 minuter. Rör om en gång efter halva tiden.
- Lägg mandeln i en kastrull, strö över florsocker och citron saft, värm tills en ljusbrun karamell bildas runt mandlarna. Rör om då och då med en träslev.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smöret så att mandlarna separeras. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och peta isär mandlarna med en gaffel.
- Häll ut lakritspulvret på ett fat.
- Temperera chokladen: Finhacka chokladen och smält 2⁄3 till 50–55 grader. Häll i resten och rör tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan chokladen till arbetstemperatur, 31–32 grader.
- Doppa mandlarna en och en i chokladen. Låt stelna och doppa dem sedan ytterligare en gång i chokladen, rulla därefter direkt i lakritspulver. Om du vill rullar du dem i lakrits pulver efter första doppningen, dubbeldoppar man blir det mer choklad runtom och mandlarna blir större.

Du kanske även gillar
Populära recept