Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karamelliserade och dubbeldoppade mandlar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 200 g mandlar, skållade och skalade
  • 50 g florsocker
  • 1 1 ⁄2 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk smör
  • 1 dl lakritspulver
  • 400 g mörk choklad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut mandeln på en plåt med bakplåtspapper och rosta mandeln i ugnen i 6–8 minuter. Rör om en gång efter halva tiden.
  3. Lägg mandeln i en kastrull, strö över florsocker och citron­ saft, värm tills en ljusbrun karamell bildas runt mandlarna. Rör om då och då med en träslev.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret så att mandlarna separeras. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och peta isär mandlarna med en gaffel.
  5. Häll ut lakritspulvret på ett fat.
  6. Temperera chokladen: Finhacka chokladen och smält 2⁄3 till 50–55 grader. Häll i resten och rör tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan chokladen till arbetstemperatur, 31–32 grader.
  7. Doppa mandlarna en och en i chokladen. Låt stelna och doppa dem sedan ytterligare en gång i chokladen, rulla därefter direkt i lakritspulver. Om du vill rullar du dem i lakrits­ pulver efter första doppningen, dubbeldoppar man blir det mer choklad runtom och mandlarna blir större.