Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karamelliserad vitlökspaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 hela vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 1 ⁄4 dl vatten
  • 3 krm strösocker
  • 1 ⁄2 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 ⁄2 msk hackad färsk timjan
  • 100 –125 g chèvre
  • 3 dl finriven pecorino
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 1 krm nymlad peppar

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna
  2. i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
  3. Tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant, 26–28 centi- meter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  5. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och sjud 3 minuter. Låt klyftorna rinna av genom en sil.
  6. Fräs vitlöksklyftorna så de får lite färg i olivolja, cirka 2 minuter. Sänk värmen något, tillsätt vinäger och vatten. Sjud utan lock cirka 10 minuter. Tillsätt socker och örter. Fortsätt sjuda i cirka 10 minuter tills det mesta av vätskan ångat bort och en tjock mörk lag har bildats. Ta från värmen.
  7. Fördela osten i pajskalet. Fördela vitlöksklyftor och sockerlag över. Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter.