Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karamelliserad banan med vaniljkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Vaniljkräm

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 1 ½ msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • 50 g smör, mjukt

Karamelliserade bananer

  • 4 bananer
  • 1 dl råsocker
  • ½ dl vatten
  • 40 g smör
  • 1 msk citronsaft

Tillbehör

  • 4 kulor vaniljglass eller karamellglass
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl rostade hasselnötter, hackade

Så här gör du

  1. Vaniljkräm: Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och fröna eller vaniljsockret i kastrullen. Koka upp gräddmjölken.
  3. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse och häll i gräddmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85 grader under kraftig vispning.
  4. Dra av från plattan och rör i smöret.
  5. Karamelliserade bananer: Skala och dela bananerna på mitten och på längden.
  6. Lägg sockret och vattnet i en stekpanna och koka till en ljus karamell.
  7. Tillsätt smöret, bananerna och citronsaften. Sjud och vänd bananerna i karamellen.
  8. Dra av från värmen.
  9. Servering: Lägg vaniljsås i portionsskålar eller i en stor skål. Lägg på vanilj- eller karamellglass. Toppa med bananer och vispgrädde. Strö över nötterna.