Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kantarellpaj – recept på härlig svamppaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g gula kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk citrontimjan eller timjan
  • 2 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Lägg vetemjöl och bitar av smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut pajdegen i 6 pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter. Ställ formarna i kylen, cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
  3. Skala och skiva schalottenlökarna. Ansa kantarellerna och riv dem stora i mindre bitar. Fräs dem och schalottenlökarna i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg. Krydda med salt, peppar och timjan.
  4. Blanda kantarellerna med osten och fördela i pajskalen. Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Krydda med salt och peppar och skeda över fyllningen. Grädda pajerna, cirka 20 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Garnera med timjankvist. Servera med sallad.