Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kanel- och kardemummabullar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 247 st har redan röstat

Bullar är bland det bästa jag vet, och jag har äntligen mixat fram mitt favoritrecept på riktigt goda bullar!

Vetedegen är kryddad med extra mycket kardemumma och fyllningen är en klassisk kanelblandning med extra mycket kanel.

Istället för att stö på pärlsocker på bullarna har jag istället vänt dem i en socker-och kardemummablandning.

Helt fantastiskt saftiga och goda. Funkar när som helst. Till fikat, picknincken, mellis, eller om ni kör en Stinavariant- bullfrukost!

Ingredienser

20 bullar

Deg

  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2-3 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg till pensling

Garnering

  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 msk stött kardemumma
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 dl strösocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
  2. Värm mjölk tillsammans med kardemummakärnor tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver dock inte smälta helt, utan kan vara lite klumpigt).
  3. Slå på mjölk, smör-och kardemummablandningen över jästen så att den löses sig. Rör därefter ner socker, malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
  4. Rör ner lite vetemjöl åt gången. Var försitkigt så att du inte häller på allt samtidigt, utan arbeta degen väl. När degen släpper kanterna så behöver du inte tillsätta så mycket mer mjöl (bullarna blir torra av för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 10 min tills du fått en slät och fin deg.
  5. Jäs degen under bakhanduk i minst 60 min. Slå på ugnen på 200 grader.
  6. Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smör, socker och kanel tills att du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. Ibland vill man ha i extra kanel eller socker, då är det bara att köra på det.
  7. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en deg i taget till en form av en rektangel.
  8. Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra, så att degen blir dubbel.
  9. Skär den vikta rektangeln i ca 3 cm breda remsor. Snurra remsan och vik ihop som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Fortsätt som ovan tills du använt hela degen och dess fyllning. Jäs bullarna under bakhandduk i minst 40 min.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
  12. Blanda vatten-och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
  13. Pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen med sirapsblandningen och strö DIREKT på rikligt med kardemumma och sockerblandning.
  14. ÄT och NJUT! Gärna med ett glas kall mjölk. Klassiker.
17 kommentarer om "Kanel- och kardemummabullar"
  • Anna
    Anna

    Helt ärligt..
    Jag har smakat och provat att baka många bullar i mitt liv. Jag är 36 år 🙂
    Måste säga att detta var dem absolut godaste bullar jag ätit någonsin! Dem är magiskt goda 🙂 🙂
    Bättre än dem bästa konditoribullar!! 😉
    Massa stjärnor och plus ifrån mig! 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Anna

      Fantastiskt roligt att höra – vi håller med! /Joel, Mittkök.se

  • emil2001
    emil2001

    Min pappa gjorde bullarna efter receptet , och det var bästa bullar jag nånsin ätit , tack för det / Emil

  • Ann Donohue
    Ann Donohue

    Fantastiskt goda bullar. Hel lyckade vid första försöket. Använde ett kuvert torrjäst, Fleischmann’s, eftersom jag har svårt att få tag på färsk jäst. Använde också pappers formar så att det goda inte läckte ut.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Ann Donohue

      Roligt att höra, och bra att det blir bra bullar också med torrjäst.
      /Jorunn, Mitt kök

  • Carinaberggren62
    Carinaberggren62

    Jag brukar få höra att jag gör världens godaste bullar. Så nu undrar jag vad familjen säger när de smakar dessa. Det är de absolut godaste bullar jag någonsin ätit. Vet inte hur många jag tryckt i mig. Kommer aldrig mer baka efter något annat recept. Tack Tack Tack

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Carinaberggren62

      Hej, vad kul med så fina ord.
      Med vänliga hälsningar
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök

  • Rafeef Al-Saeedi
    Rafeef Al-Saeedi

    Bästa recept! Jag provade många olika recept, men din är bäst. Tack.. Tack. /Rafeef

  • Annelie Johansson
    Annelie Johansson

    Så himla goda bullar! Men om man vill frysa dem, hur gör man då med sockret? Håller det sig sen när man tinar eller ska man lägga på det när man har tinat upp dem?

  • Joakim_123
    Joakim_123

    Väldigt goda och saftiga! Vi snurrade dem och lade dem direkt på bakplåtspapper (utan formar). 20 st på en sats ger väldigt stora bullar. Man hade lätt kunna göra 30 st. Mängderna till garneringen skulle man kunna halvera, enligt mig.

  • Hanna Liliequist
    Hanna Liliequist

    super goda bullar! De absolut godaste jag har provat. Om man inte gillar så söta bullar kan man hoppa över socker blandningen och endast ta sockerlag och lite kardemumma över.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Hanna Liliequist

      Hej Hanna,
      Vad kul att höra att bullbaket blev lyckat!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök