Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kanderade chokladkaramelläpplen med rostade salta mandlar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Var försiktig när du arbetar med karamellen, då är den väldigt het. Vill du att barnen ska vara med och göra de kanderade äpplena, håll dem under ständigt uppsikt.

Recept ur ”Julgodis” av Lena Söderström (Semic). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

8 äpplen
  • 8 blompinnar
  • 8 äpplen
  • 100 g salta rostade sötmandelkärnor
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ¾ dl ljus sirap

Så här gör du

  1. Skölj och torka äpplena noga. Låt dem ligga i kylskåp cirka 1 timme.
  2. Hacka nötterna och häll dem i en djup tallrik. Hacka chokladen.
  3. Blanda smör, socker och 1 dl av sirapen i en kastrull och koka upp under omrörning till sockret smält. Sjud blandningen utan omrörning till 140 grader, använd hushållstermometer, eller tills det har blivit en ljusbrun karamell, cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen och resten av sirapen till en slät smet.
  4. Häll över chokladkaramellen i en smal hög bunke.
  5. Stick en blompinne djupt in i grenfästet på varje äpple och doppa dem först i karamellsmeten och sedan i nötterna.
  6. Ställ de färdiga äpplena på en plåt med bakplåtspapper och låt dem kallna.