Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalvytterfilé med baconströssel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 24 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g kalvytterfilé
  • salt och nymald svartpeppar
  • 
2-3 tsk torkad timjan
  • rapsolja och smör till stekning

Rödvinssky

  • 
1 bananschalottenlök finhackad

  • 25 g smör
  • 1 
1 fint hackad vitlöksklyfta

  • 2 dl rödvin
  • ½ dl balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 
1 kvist rosmarin

  • 
1 lagerblad
  • eventuellt maizena
  • salt och nymald svartpeppar
  • 2 tsk smör

Jordärtskockspuré

  • 600 g potatis av mjölig sort
  • 300 g jordärtskocka
  • 50 g smör
  • 1½ dl gräddmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Bacon strössel

  • 
1 dl finhackad, knaperstekt bacon

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda köttet och bryn det väl runt om. Sätt in i ugnen och stek till en innertemperatur av 56 grader för ett rosa kött.
  2. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt vin, vinäger, kalvfond, rosmarin och lagerblad. Koka tills hälften av vätskan återstår. Sila och red eventuellt med maizena. Krydda och blanka av med smör före serveringen.
  3. Dela potatis och jordärtskockor och koka tills de är mjuka. Pressa med potatispress. Vispa samman med smör och gräddmjölk. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär upp köttet och lägg upp med sås och jordärtskockspurén. Strössla stekt bacon över köttskivorna.