Kåltaco – recept på vegetarisk taco med kimchimajonnäs

Ingredienser
4 portioner
Spetskålen – "tacoskalen"
- 1 ekologisk spetskål
- 2 l vatten
- 2 msk salt
- isvatten
Svarta bönor
- 250 g svarta bönor, blötlagda över natt och kokade, eller svarta bönor på burk
- 1/4 röd chili - urkärnad och fint skuren
- 1 msk sesamolja
- 1 msk korianderstjälkar, fint skurna
- 1 msk japansk soja
- 1 msk limejuice
Kimchimajonnäs
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk kimchibas, svenskproducerad och utan tillsatser
- 1 msk limejuice
- 2 1/2 dl rapsolja
- 1 msk soja
- salt
Portobellosvamp
- 4 stora portobello
- 1/2 l olivolja
- 1 röd chili, urkärnad och skivad
- 2 klyftor vitlök, skalade, krossade och hackade i mindre bitar
- 50 g ingefära, skalad och hackad i mindre bitar
- 2 msk japansk soja
- 2 limefrukter, juicen
- 100 g finriven cheddar
- salt
Tillbehör
- 25 g koriander, grovhackad
- 200 g böngroddar, sköljda
- 2 rödlökar, skalade, tunt hyvlade och lagda i isvatten
- 1 röd chili, urkärnad och tunt strimlad
- 2 salladslökar, tunt strimlade
- flingsalt
- olivolja
- nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Börja med ”tacoskalen”, alltså bladen av spetskål som ska fyllas. Plocka de yttre 8 bladen och skär bort cirka 2 centimeter av den grova bottnen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
- Blanchera (snabbkoka i hett vatten) bladen hastigt, cirka 10 sekunder, ta upp bladen och kyl dem i isvatten. Lägg bladen på ett papper för att torka upp vattnet. OBS! Spara resten av kålen, den ska användas till en slaw.
- Svarta bönor. Använder du torra bönor, blötlägg dem över natten och koka dem mjuka. Ett annat alternativ är att köpa färdigkokta bönor på burk. Sautera (stek hastigt) bönor och chili i sesamolja tills bönorna är genomvarma. Tillsätt koriander, soja och limejuice.
- Gör kimchimajonnäsen. Blanda ihop äggulor, senap, kimchibas, limejuice och soja till en jämn smet. Ringla i oljan under kraftig vispning tills majonnäsen har fått en krämig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite mer soja. Finstrimla resterna av spetskålen och vänd ner i majonnäsen till en spetskålsslaw.
- Nu till portabellosvampen. Lägg svamp, olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limejuice i en kastrull och koka upp under lock. Sjud på medelvärme till oljan klarnat, cirka 15-20 minuter. Lyft upp svampen. Grilla den hastigt på kolgrill eller i grillpanna. Lägg portabello på ett fat, strö över finriven cheddar, låt osten smälta och skär sedan portabellon i tjocka skivor. Ringla över lite olja och salta lätt.
- Servering: Fyll bladen med varma svarta bönor i botten. Toppa med spetskålsslawn och sedan den grillade svampen. Avsluta anrättningen med böngroddar, koriander, rödlök, salladslök, chili, flingsalt, olivolja och nymalen svartpeppar.

Du kanske även gillar
Populära recept