Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kålrotsjansson med dill


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Kålrot och dill är alltid lika gott och de ­nordiska smakerna passar väldigt bra i Janssons ­frestelse. Tänk på att kålroten har lite längre tillagningstid än potatisen, så skär den gärna i lite tunnare strimlor än potatisen.

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 
2 stora gula lökar

  • smör till stekning
  • 
cirka 600 g potatis
  • 
cirka 300 g kålrot
  • 
1 1/2 dl hackad dill
  • 
1 burk ansjovisfiléer, 125 g

  • 3 dl vispgrädde
  • 
2 msk ströbröd
  • 
2 msk smör


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och skär den i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.

  2. Skala potatis och kålrot och skär i tunna strimlor.

  3. Varva potatis, kålrot, dill, lök och ansjovis i en ugnsfast form.

  4. Droppa över lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö på ströbröd och klicka över smör.

  5. Grädda i mitten av ugnen tills potatis och kålrot är mjuka, cirka 55 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk.