Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kålpudding med quinoa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner
  • 1 vitkålshuvud, cirka 1,7 kg
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl sirap
  • 1 tsk svampsoja
  • 2 1/2 dl röd quinoa
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 800 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 3/4 msk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 tsk körvel och mejram
  • 3 dl matlagningsgrädde

Sås

  • 1/2 dl kycklingfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 tsk svampsoja
  • salt och peppar

Till garnering

  • 2 msk hackad persilja

Till servering

  • kokt potatis
  • lingonsylt
  • grönsallad

Så här gör du

  1. Skölj, dela, ta bort stocken och skär vitkålen i bitar. Förväll kålen i en stor gryta med lättsaltat vatten, cirka 10 minuter. Låt kålen rinna av i ett durkslag. Fräs den därefter i grytan med smör, sirap och soja, cirka 10 minuter. Lägg hälften i en bunke.
  2. Skölj och koka quinoan i kycklingbuljong enligt anvisningar på förpackningen. Låt den svalna.
  3. Blanda en lös färssmet med quinoa, blandfärs, skalad hackad lök, salt, peppar, körvel, mejram, ägg och matlagningsgrädde. Blanda den andra hälften av kålen med färsen.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsfast form, cirka 28 × 28 centimeter. Lägg hälften av den sparade kål i botten på formen, bred ut färsen och täck med resten av kålen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och tillaga, cirka 45 minuter.
  5. Koka upp kycklingfond och vatten blandat med majsstärkelse under omrörning. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen i bitar med kokt potatis, sås, sallad och lingonsylt.