Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kålpudding – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 214 st har redan röstat

Kålpudding i ugn är både gott och enkelt, testa det här goda receptet.

Kålpuddning är en riktig svensk klassiker. Servera denna härlighet med gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis. Gör gärna kålpuddingen i små portionsformar. Det blir en snyggare presentation!

Ingredienser

4 portion
  • 1 st vitkålshuvud
  • 600 g köttfärs, gärna blandfärs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 st gul lök
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk kallt vatten
  • 3 tsk malen kryddpeppar
  • salt och malen vitpeppar

Gräddsås

  • 3 msk smör att steka i
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2-3 dl steksky från kålpuddingen
  • salt och malen vitpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär ned huvudet i små tärningar
  3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap. Var försiktig så att det inte bränner vid. Stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan.
  4. Lägg färsen i en bunke. Finriv löken och tillsätt den i färsen. Blanda ner grädde, 1 msk sirap, kalvfond, soja, ströbröd, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Blanda ned 1/3 del av kålen tillsammans med färsen.
  5. Varva färs och hälften av kålen i en portionsformar alternativt en stor ugnsform. Toppa med kål.
  6. Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 40- 45 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  7. Gräddsås: Börja med att smälta smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädde och mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner vid!
  8. Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
  9. Servera med nykokt potatis och rårrörda lingon! Kokta grönsaker och ett iskallt glas mjölk är inte alls dumt tillbehör! Ät och njut!