Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalops – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 86 st har redan röstat

Att laga en klassisk kalops kräver en del hackande, och kärlek, men den är så värd det.

Här är ett recept på klassiskt långkok som ger en härligt smakrik och mustig kalops. Ju mer tid och kärlek den får, desto bättre smak!

Ingredienser

4 portioner

  • 800 g högrev i tärningar om 2 x 2 cm

  • 1 finhackad gul lök

  • 1 dl finhackad purjolök

  • 3 lagerblad

  • 2 skivade morötter

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 1/2 msk kalvfond

  • 1-1 1/2 tsk malen kryddpeppar

  • 1 liten kålrot i tärningar

  • 1 l vatten, cirka, späd efter hand som grytan puttrar
  • 
salt & nymalen svartpeppar

  • smör till stekning

  • majsena, ljus redning


Pepparrotsfraiche:


  • 1 1/2 msk färskriven pepparrot

  • 2 dl crème fraiche


Tillbehör:


  • hackat äpple

  • kokt potatis
  • 
kokta rödbetor


Så här gör du

  1. Lägg i en klick smör i en gjutjärnsgryta och stek köttbitarna.

  2. Häll i hackad lök och purjolök så även det steks och får lite färg. Lägg i morötter och kålrot. Tillsätt kryddor, fond och 5 dl vatten. Låt det puttra på låg värme. Späd med vatten under tiden. Köttet ska bli mört och gott. Låt grytan puttra cirka 1 timme eller tills köttet är perfekt! Red eventuellt av grytan med majsena. Smaka av med salt och peppar!

  3. Rör samman crème fraiche och riven ­pepparrot. Servera kalopsen med kokt ­potatis, rödbetor, en rejäl sked pepparrotsfraiche och hackat, syrligt äpple.
2 kommentarer om "Kalops – klassiskt recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till CWG

      Roligt att höra, en riktig klassiker med mycket smak.
      Med vänliga hälsningar
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök