Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalljästa dinkelbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken

Fördeg

  • 1 dl rågsurdeg
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl stenmalet fullkornsmjöl av dinkel eller liknande

Deg

  • fördeg, se ovan
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 8-9 dl Manitoba cream eller vetemjöl special
  • 1 msk havssalt
  • olja till plastlådan

Så här gör du

  1. Blanda rågsurdeg med vatten och dinkelmjöl i en stor degbunke till köksmaskinen. Plasta och ställ på ett varmt ställe cirka 2 timmar, upp till 12 timmar.
  2. Tillsätt vatten och smulad jäst i fördegen och arbeta in siktat dinkelmjöl och Manitoba cream till en smidig deg, cirka 10 minuter. Tillsätt havssaltet och låt degen arbetas 3 minuter till. Lägg över degen i en oljad plastlåda. Vik degen ett par gånger mot mitten. Sätt på lock och låt degen jäsa över natten i kylen.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Lyft upp den på mjölat bakbord. Knåda inte! Dra försiktigt med händerna under degen och forma degen till en rektangel. Skär degen i fyra avlånga remsor som delas i sneda bitar, totalt 30 stycken. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Spraya med vatten i ugnen, när de sätts i ugnen. Låt bröden svalna på galler.