Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kall tomatsoppa med ingefära – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 knippe persilja
  • 4 kvistar timjan
  • 10 tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten ingefära
  • 8 små shiitakesvampar
  • 1 dl rostad mandel
  • 1 stjälk blekselleri
  • salt & peppar
  • olivolja och smör till stekning
  • eventuellt en skvätt vatten om du vill ha tunnare soppa

Så här gör du

  1. Dela sex av tomaterna och rosta tillsammans med grovt hackad gul lök, krossad vitlök, olivolja, timjankvistar, salt och peppar i ugnen på 200°c i cirka 15 min tills de har fått färg.
  2. Lägg sedan allt i en kastrull och koka upp med vitt vin och vatten, sjud en stund. Sila och reducera buljongen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär kuber av resterande fyra tomater samt hacka lök, blekselleri och persilja.
  4. Blanda och smaksätt med lite olivolja, riven ingefära, salt och peppar. Rensa och dela shiitakesvampen, stek med olja och smör. Hacka mandeln grovt.
  5. Till servering: Lägg grönsaker och svamp i botten på fyra koppar och toppa med mandeln. Häll över buljongen som som kan serveras varm eller kall ur termos. Ät med sked eller drick direkt ur koppen.