Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kall skivad kalvstek med syrlig glaze

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Stek av kalv är traditionell festmat. Den här steken lagar sig själv medan du gör annat.

Ingredienser

5 portioner
  • 1 ,5-2 kg kalvstek

Glaze

  • 1 dl ljus japansk soja
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond/köttbuljongtärning
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk ljus eller vit sirap
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 msk maizena- eller potatismjöl
  • 1/2 dl vatten

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg antingen upp kalvsteken som den är i en ugnssäker form eller bind upp den innan du lägger den i formen. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och ställ in den i ugnen tills termometern visar 77 grader. Det tar cirka 2 timmar.
  2. Ta ut steken och lägg en bit metallfolie över och låt den vila cirka 30 minuter. Använd vass kniv och skär i tunna skivor.
  3. Lägg köttskivorna på ett fat, ringla glazen över och ställ fram det som blir över om någon vill ha mer.
  4. Glaze - Blanda till alla ingredienserna till glazen i en kastrull. Låt koka upp och sjud en minut. Låt svalna.