Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kåldolmar – recept på klassisk husmanskost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 43 st har redan röstat

Ingredienser

14 stycken
  • 1 stort vitkålshuvud, gärna färskkål eller spetskål

Fyllning

  • 400 g fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 1/2-2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl kokt ris

Till stekning

  • 2-3 msk smör & rapsolja
  • 2 msk ljus sirap

Sås

  • 2 dl grädde
  • kinesisk sojasås
  • salt, peppar

Till servering och garnering

  • nykokt potatis
  • rårörda lingon eller lingonsylt
  • dillkvistar eller strimlad persilja

Så här gör du

  1. Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss.
  2. Förväll kålen i lättsaltat, kokande vatten, lossa bladen efter hand som dem mjuknar. Lyft eventuellt upp kålhuvudet på ett fat när bladen ska tas bort. Låt bladen rinna av på en handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, bladen kan då lättare rullas till dolmar.
  3. Blanda färs, salt, peppar och mjölk i en bunke. Blanda i riset till ganska lös färs, späd eventuellt med lite mera mjölk om det behövs.
  4. Lägg ut kålbladen på en stor skärbräda. Lägg ca 1 1/2 msk färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop.
  5. Bryn hälften av kåldolmarna i hälften av smöret & rapsoljan. Ringla över hälften av sirapen och bryn dem vackert bruna runtom. Lägg över dolmarna i en gryta. Späd i pannan med lite kokande vatten och häll skyn i grytan. Bryn resten av kåldolmarna på samma sätt, lägg dem i grytan och häll över skyn. Efterstek dolmarna under lock på svag värme ca 30 minuter, eller tills kålen känns mjuk.
  6. Lägg upp dolmarna i en serveringsform.
  7. Späd skyn i grytan med grädde. Smaka av med soja, salt och peppar. Koka upp och häll såsen över dolmarna. Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Garnera med dill.