Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julstubbe med lingon- och knäckfyllning

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

10 personer 


Botten: 


  • 3 ägg 

  • 1 dl strösocker 

  • 1 1/2 dl potatismjöl 

  • 1 msk pepparkakskryddor 

  • 1 1/2 tsk bakpulver


Fyllning 1

  • 
1 1/2 dl vispgrädde
  • 
3/4 dl strösocker
  • 
3/4 dl ljus sirap


Fyllning 2:


  • 2 färskost, t ex Philadelphiaost (400 g) 

  • 1/2 dl florsocker
  • 
1 dl frysta lingon


Chokladglasyr

  • 
2 dl vispgrädde

  • 100 g mörk choklad 


Så här gör du

  1. Dag 1: 
1. Koka upp grädden till glasyren. Lägg i chokladen och rör den slät. Ställ kallt över natten.

  2. Dag 2: 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 30x40 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggvispet. Blanda väl men försiktigt ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i formen och grädda i cirka 5 minuter. Passa noga! Stjälp upp direkt på till exempel en bricka och dra bort papperet. Täck med en lätt fuktad kökshandduk.
3. Koka upp ingredienserna till fyllning 1 i en kastrull. Låt koka tills det går att rulla en kula när man droppar lite smet i ett glas med kallt vatten.
4. Bred ut smeten i ett jämnt lager på kakbotten. Låt kallna helt.
5. Vispa ihop fyllning 2 med en elvisp. Bred lingonfyllning i ett jämnt lager på den svala kakan. Rulla ihop till en jämn tät rulle från långsida till långsida. Vira in tätt i bakplåtspappret och låt vila en stund.
6. Vispa upp chokladglasyren så att den blir luftig. Skär några bitar från rulltårtan och sätt fast dem som grenar på "stubben". Bred glasyr på hela kakan och fäst "grenarna" med glasyren. Doppa en liten gaffel i hett vatten och dra genom glasyren för ett räfflat mönster. Garnera eventuellt med en liten grankvist och färska tranbär.