Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julkorv och grov julsenap

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 kg
  • cirka 5 meter krokfjälster
  • 800 g blandfärs, 50/50
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar, malen
  • ½ tsk ingefära, malen
  • 2 tsk kryddpeppar, krossad
  • ½ tsk kryddnejlikor, malda
  • ½ dl potatismjöl
  • 7 ½ dl iskallt vatten

Grov julsenap

  • 1 påse gult senapsfrö, 26 g
  • 1 påse brunt senapsfrö, 26 g
  • ½ dl kokande vatten
  • ½ dl farinsocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • ¾ tsk salt
  • ½ dl rapsolja

Så här gör du

  1. Lägg krokfjälstren i kallt vatten över natten. Skölj ur dem med kallt vatten. Mät upp vattnet till smeten och ställ in i frysen en stund.
  2. Skär sidfläsket i bitar och mal genom köttkvarn. Blanda köttfärs och fläsk med saltet först i bunken och rör om. Arbeta färsen väl – helst i köksmaskin. Tillsätt vitpeppar, ingefära, kryddpeppar, kryddnejlikor och potatismjöl. Späd med vattnet – lite i taget. Smeten ska hålla ihop och vara blank och smidig. Koka eller stek ett prov av smeten för att kontrollera kryddningen.
  3. Trä upp fjälstret på korvhorn till köttkvarnen. Stopp korvsmeten löst i fjälstren. Fjälstret ska fyllas till cirka hälften, till platta korvar. Annars spricker de vid tillagningen. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder. Skölj av korvarna i kallt vatten.
  4. Tillagning: Lägg korvarna i en gryta med vatten, så att de täcks. Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn och 1 tsk salt. Sjud korvarna utan lock, cirka 20 minuter. Skär upp korven i bitar och servera med senap och kål.
  5. Julsenap: Finfördela senapsfröna i elektrisk kryddkvarn. Lägg över i en skål och rör samman med kokande vatten, farinsocker, vinäger och salt. Blanda till sist ner oljan. Häll över i en glasburk med lock. Låt stå svalt två veckor och mogna i smaken innan serveringen.