Julkorv och grov julsenap

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
2 kg
- cirka 5 meter krokfjälster
- 800 g blandfärs, 50/50
- 300 g rimmat sidfläsk
- 1 msk salt
- 1 tsk vitpeppar, malen
- ½ tsk ingefära, malen
- 2 tsk kryddpeppar, krossad
- ½ tsk kryddnejlikor, malda
- ½ dl potatismjöl
- 7 ½ dl iskallt vatten
Grov julsenap
- 1 påse gult senapsfrö, 26 g
- 1 påse brunt senapsfrö, 26 g
- ½ dl kokande vatten
- ½ dl farinsocker
- 1 msk äppelcidervinäger
- ¾ tsk salt
- ½ dl rapsolja
Så här gör du
- Lägg krokfjälstren i kallt vatten över natten. Skölj ur dem med kallt vatten. Mät upp vattnet till smeten och ställ in i frysen en stund.
- Skär sidfläsket i bitar och mal genom köttkvarn. Blanda köttfärs och fläsk med saltet först i bunken och rör om. Arbeta färsen väl – helst i köksmaskin. Tillsätt vitpeppar, ingefära, kryddpeppar, kryddnejlikor och potatismjöl. Späd med vattnet – lite i taget. Smeten ska hålla ihop och vara blank och smidig. Koka eller stek ett prov av smeten för att kontrollera kryddningen.
- Trä upp fjälstret på korvhorn till köttkvarnen. Stopp korvsmeten löst i fjälstren. Fjälstret ska fyllas till cirka hälften, till platta korvar. Annars spricker de vid tillagningen. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder. Skölj av korvarna i kallt vatten.
- Tillagning: Lägg korvarna i en gryta med vatten, så att de täcks. Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn och 1 tsk salt. Sjud korvarna utan lock, cirka 20 minuter. Skär upp korven i bitar och servera med senap och kål.
- Julsenap: Finfördela senapsfröna i elektrisk kryddkvarn. Lägg över i en skål och rör samman med kokande vatten, farinsocker, vinäger och salt. Blanda till sist ner oljan. Häll över i en glasburk med lock. Låt stå svalt två veckor och mogna i smaken innan serveringen.

Du kanske även gillar
Populära recept