Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julens laxjansson


Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

En klassisk Janssons frestelse, fast med rökt lax i stället för ansjovis. Kanske en ny favorit på julbordet?


Ingredienser

4 portioner eller 8 bufféportioner

  • 3 gula lökar

  • smör
  • 
cirka 10 potatisar av mjölig sort

  • 200 g kallrökt lax i skivor
  • 
2 dl hackad dill

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 msk ströbröd

  • 2 msk smör


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smör. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.

  2. Varva potatis, lök, laxskivor och dill i en smord ugnsfast form. Avsluta med ett lager potatis.

  3. Häll på grädden. Strö över ströbröd och klicka på smör.

  4. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen känns mjuk och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.