Julens fruktkaka

Barbro Nässén
Ingredienser
1 kaka
- 250 g smör
- 2½ dl socker
- ½ tsk salt
- 4 ägg
- 4½ dl vetemjöl
- 1½ tsk bakpulver
- 20 torkade aprikoser
- 10 kärnfria katrinplommon
- 2 dl sultanrussin el korinter
- 2 dl hasselnötskärnor
Så här gör du
- Sätt ugnen på 150 - 160 grader. Mät upp mjölet i en bunke, klipp ner aprikoser och plommon direkt ner i mjölet.
- Hacka nötkärnorna mycket grovt. Blanda ner nötter, russin och bakpulver i mjölblandningen.
- Rör smör, socker och salt (i en annan bunke). Blanda ner ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje ägg.
- Blanda ner frukt- och mjölblandningen och lägg den tunga blandningen i en smord och bröad avlång form som rymmer 2 liter.
- Grädda kakan i cirka 1½ timme. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad.
- Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen. Låt den ligga minst ett dygn för att mogna innan du skär i den. Kakan går bra att frysa, men låt den mogna innan du lägger den i frysen.

Du kanske även gillar
Populära recept