Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbstårta med maräng – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 351 st har redan röstat

Ingredienser

1 stor tårta
  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 8 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 6 askar jordgubbar
  • 1,5 strösocker
  • 1 citron, saften av
  • 1 l vispgrädde

Marängtopp

  • 8 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 nypa salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och tillsätt äggulorna, en i taget. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken, och vänd hastigt till en jämn smet.
  2. Bred ut smeten på två plåtar med bakplåtspapper, cirka 25x35 cm.

  3. Gör marängtoppen: Vispa äggvitorna fluffiga, tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en blank, styv maräng. Tillsätt citronsaft och en nypa salt. Vispa ytterligare en liten stund.

  4. Bred marängen toppigt på sockerkaksbotten. Sänk ugnsvärmen till 150 grader, och grädda i 30-45 minuter tills bottnarna får fin färg. Låt kallna.

  5. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en skål. Strö över strösockret och pressa över citron. Låt stå och marinera i minst 1 timme.

  6. Vispa grädden fluffig.

  7. Lägg en tårtbotten på ett stort fat. Toppa med marinerade jordgubbar och grädde.

  8. Lägg på nästa tårtbotten och lägg på mer grädde och marinerade jordgubbar. Dekorera med halverade jordgubbar.
2 kommentarer om "Jordgubbstårta med maräng – recept"
  • Emelie Willsund
    Emelie Willsund

    Efter steg 2 ska den gräddas något då? Jag gjorde den tidigare idag (utan att grädda den icke steget) och den blev helt slafsig. Häls emelie

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Emelie Willsund

      Hej Emelie! Du har gjort helt rätt, tårtbotten ska inte gräddas förrän i steg 4. Slafsig ska den dock inte bli, kan tyvärr inte svara på varför den blivit så. Se till att marängen är hård och toppig innan du brer på den på kaksmeten, och värm ugnen till minst 175 grader och sänk den till 150 grader precis innan du sätter in tårtbotten för gräddning.
      Mvh, Mitt kök-redaktionen