Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbstårta – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 204 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar


Botten:


  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 medelstora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 msk smör

  • 1 1/2 msk ströbröd

Vaniljkräm:


  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • 1 äggula

  • 2 tsk strösocker

  • 1 msk majsstärkelse

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 dl vispad grädde


Fyllning:


  • 1 dl drickfärdig jordgubbssaft

  • 2 dl jordgubbssylt

  • 200 g jordgubbar


Garnering:


  • 3-4 dl vispgrädde
  • 
jordgubbar


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker så att blandningen blir ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda.
  2. Häll upp i formen. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
  3. Vaniljkräm: Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna.

  4. Vänd ner vispad grädde när det är dags att lägga ihop tårtan.

  5. Ihopläggning: Skär tårtbottnen i tre delar. Pensla bottnarna med saft. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.

  6. Bred jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen. Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.

  7. Garnera med grädde och jordgubbar.