Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk jordgubbstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 122 st har redan röstat

Sommartårtan framför andra. En klassisk jordgubbstårta som aldrig blir omodern. Gör gärna tårtan i god tid så att den hinner safta till sig i kylskåpet över natten. Perfekt till midsommar, födelsedagsfesten eller sommarfikat.

Ingredienser

10 bitar


Botten:


  • 3 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 4 1/2 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 1 msk vaniljsocker

  • 100 g smält smör


Vaniljkräm:


  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • 1 äggula

  • 2 tsk strösocker

  • 1 msk majsstärkelse

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 dl vispad grädde


Fyllning:


  • 1 dl drickfärdig jordgubbssaft

  • 2 dl jordgubbssylt

  • 200 g jordgubbar


Garnering:


  • 3-4 dl vispgrädde
  • 
jordgubbar


Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölk, mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker och sist smöret. Häll smeten i en smord och bröad form.
  2. 
Grädda i nedre delen av ugnen 50 minuter, känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.

  3. Vaniljkräm: Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna.

  4. Vänd ner vispad grädde när det är dags att lägga ihop tårtan.

  5. Ihopläggning: Skär tårtbottnen i tre delar. Pensla bottnarna med saft. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.

  6. Bred jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen. Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.

  7. Garnera med grädde och jordgubbar.