Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbstårta – gott & enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 105 st har redan röstat

Somrig jordgubbstårta med limemarinerade jordgubbar signerad Roy Fares! Tårtan räcker till många och passar perfekt till midsommar.

Ingredienser

12 personer

Tårtbotten

  • 4 Ägg
  • 170 g strösocker (2dl)
  • 60 g vetemjöl (1dl)
  • 80 g potatismjöl (1dl)
  • 5 g bakpulver (1tsk)
  • 1/2 citron, enbart citronzest (rasp)
  • smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm

  • 60 g äggula (4 st)
  • 85 g socker (1 dl)
  • 1/2 vaniljstång
  • 25 g maizena (1⁄2 dl)
  • 250 g mjölk (2 1⁄2 dl)
  • 20 g Smör (osaltat)

Dränkning

  • 500 (cirka) g frysta jordgubbar
  • 3-5 msk strösocker
  • 2-3 dl vatten
  • 1 lime, zest + juice

Garnering och fyllning

  • färska Jordgubbar
  • 1/2 dl jordgubbsylt
  • 600 g vispad grädde (6dl)

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vit och pösigt med en elvisp. Sikta i lite mjöl i taget i blandningen under vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i raspet från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20 - 23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.
  2. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång, skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medan du rör. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen.
  3. Dränkning: Koka upp jordgubbar, strösocker, vatten och limesaft, sila av jordgubbsköttet och låt svalna
  4. Montering: Dela botten i 3 delar. Botten 1, jordgubbsylt och ett tunt lager vispad grädde. Botten 2, dränkning och vaniljkräm. Botten 3, dränkning. Stryk upp tårtan och dekorera med färska jordgubbar.
5 kommentarer om "Jordgubbstårta – gott & enkelt recept"
  • Rikard Heinerö
    Rikard Heinerö

    Går det att använda färska gubbar till dränkningen istället för frysta? 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Rikard Heinerö

      Hej Rikard,
      Det ska gå bra att använda även färska jordgubbar till dränkningen! Lycka till 🙂

      Mvh,
      Mitt kök-redaktionen

  • Rikard Heinerö
    Rikard Heinerö

    En till fråga. Dränkningen. Hur mycket av varje ska man ha?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mattias Larsson

      Hej,
      Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Mängden ingredienser i ”dränkningen” kan variera lite men vi har nu angivit en ungefärlig mängd på innehållet som ska ge en härligt syrlig jordgubbsdränkning. Hoppas du gillar tårtan. Mvh Mitt kök-redaktionen