Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marängsviss med jordgubbar och chokladsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 45 st har redan röstat

Säg den som kan motstå en mumsig marängsviss. Extra lyxig blir den med färska jordgubbar och chokladsås gjord på choklad med hög kakaohalt.

En klassisk marängsviss består av vaniljglass, maränger, chokladsås, skivad banan och vispad grädde! Förr serverades den med flagad mandel och färska bär i stället för banan. Marängsvissen är dessert som uppfanns under 1800-talet och kallades då för hovdessert.

Marängsvissen är en dessert som många förknippar med barndomen! Ett tips är att bjuda gästerna på marängsviss nästa gång du har middag. Det kommer att bli en stor succé, vi lovar.

Den här goda varianten innehåller jordgubbar som självklart kan bytas ut till banan eller andra bär om så önskas.

Läs också: Chokladsås – snabbt och enkelt recept

Läs också: Vaniljsås – enkelt recept på hemlagad

Ingredienser

4 portioner


Chokladsås:


  • 150 g choklad, cirka 70 % kakao

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 msk rå- eller strösocker


Sviss:


  • 1-1 1/4 dl pistaschnötter
  • 
2-3 dl vispgrädde

  • 1 liter jordgubbar

  • 1 liter jordgubbsglass
  • 
cirka 40 maränger


Så här gör du

  1. Chokladsåsen: Bryt chokladen­ i bitar. Häll grädde och socker i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen,­ blanda i chokladen och rör tills den smält.

  2. Svissen: Grovhacka nötterna. Vispa grädden. Dela större jordgubbar.

  3. Varva ingredienserna till svissen på ett fat eller i skålar. Ringla över lite av chokladsåsen och servera resten till.