Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbspaj – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

En läcker och knäckig paj med massor av härliga jordgubbar i fyllningen. Den som vill kan göra pajen med ett lock: kavla ut degen till en rundel, lite större än formen, klipp några jack i den, så att ångan kan komma ut och lägg rundeln som ett lock över fyllningen. Riktigt god tillsammans med vaniljkräm, vispad grädde eller glass.

Ingredienser

4 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 125 g kylskåpskallt, tärnat smör
  • 3 msk iskallt vatten
  • 1 msk kylskåpskall äppelcidervinäger

Fyllning

  • 3 askar jordgubbar à 1/2 liter
  • 1 1/2-2 dl strösocker

Till pensling och garnering

  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker

Så här gör du

  1. Fyllning: skiva jordgubbarna och varva dem med sockret i en bunke. Låt stå i rumstemperatur i cirka 2 timmar eller i kylskåp över natten, så att bären saftar sig. Låt bären rinna av i en finmaskig sil.
  2. Deg: mät upp mjöl, socker och smörtärningar i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vatten och vinäger genom matarröret och kör tills degen formas till en boll.
  3. Ta ut degen, platta ut den till en tjock rundel och lägg i en plastpåse. Låt vila i kylskåp cirka 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Rulla ut cirka 1/3 del av degen till en fingertjock rulle. Tryck fast den mot hela insidan av formens kant, så att den kommer cirka 2 cm upp över kanten. Lägg i fyllningen i formen.
  6. Kavla ut resten av degen till en fyrkant. Skär eller sporra den till fyra remsor, 3-4 cm breda. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Vik över kanten.
  7. Pensla gallret och kanten med gulan, strö över sockret.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 20 minuter eller tills degen har fått fin färg.