Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 300 g jordgubbar
  • 300 g rabarber
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker

Salt kolasås

  • 1/2 burk karamelliserad kondenserad mjölk
  • 1 1/2 tsk flingsalt

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Mixa vetemjöl, smör i bitar, florsocker och salt till smulor. Tillsätt äggula och vatten. Fortsätt mixa till det bildas en degboll. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Täck med plast och ställ i kylen 30 minuter. Spara resten av degen i en plastpåse i kylen. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda strax under mitten i ugnen, cirka 10 minuter.
  3. Fyllning: Ansa och skär jordgubbar och rabarber i bitar. Blanda med potatismjöl, vaniljpulver och strösocker i en bunke. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet. Smula resterande pajdeg över fyllningen. Grädda strax under mitten i ugnen, cirka 25 minuter. Sikta över florsocker vid serveringen.
  4. Kolasås: Varm karamelliserad mjölk i en kastrull under omrörning och tillsätt flingsaltet. Servera till pajen med vaniljglass.