Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
10 bitar
Pajdeg
- 4 dl vetemjöl
- 175 g smör
- 1 dl florsocker
- 1 krm salt
- 1 äggula
- 1 msk vatten
Fyllning
- 300 g jordgubbar
- 300 g rabarber
- 1/2 dl potatismjöl
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl strösocker
Salt kolasås
- 1/2 burk karamelliserad kondenserad mjölk
- 1 1/2 tsk flingsalt
Till servering
- florsocker
- vaniljglass
Så här gör du
- Mixa vetemjöl, smör i bitar, florsocker och salt till smulor. Tillsätt äggula och vatten. Fortsätt mixa till det bildas en degboll. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Täck med plast och ställ i kylen 30 minuter. Spara resten av degen i en plastpåse i kylen. Sätt ugnen på 225 grader.
- Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda strax under mitten i ugnen, cirka 10 minuter.
- Fyllning: Ansa och skär jordgubbar och rabarber i bitar. Blanda med potatismjöl, vaniljpulver och strösocker i en bunke. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet. Smula resterande pajdeg över fyllningen. Grädda strax under mitten i ugnen, cirka 25 minuter. Sikta över florsocker vid serveringen.
- Kolasås: Varm karamelliserad mjölk i en kastrull under omrörning och tillsätt flingsaltet. Servera till pajen med vaniljglass.

Du kanske även gillar
Populära recept