Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskockssoppa med masala & ghee

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer (som huvudrätt)
  • 700 g jordärtskockor
  • pressad citron
  • 7 dl standardmjölk
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör till stekning

Masala

  • 1 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald koriander
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk mald svartpeppar

Ghee

  • 50 g osaltat smör
  • Till servering:
  • 10 papadum
  • 1 msk rapsolja
  • (1 msk svarta och vita sesamfrö)

Så här gör du

  1. Börja med att förbereda ghee: Smält det osaltade smöret i en kastrull. Det ska inte koka men kan stå och puttra en halvtimme på låg värme så att de vita mjölkproteinerna sjunker till botten. Skumma av ytan.
  2. Skrubba och skala skockorna. Lägg dem direkt i kallt vatten med lite pressad citron så de inte mörknar.
  3. Koka upp skockorna i en kastrull med rikligt med vatten och en tesked salt.
  4. Skala, finhacka och fräs löken i stekpannan med en rejäl klick smör på medelvärme. Löken ska inte brynas, bara mjukna.
  5. Blanda de malda kryddorna till masalan och stek tillsammans med löken i smöret till en doftande kryddpasta.
  6. När skockorna är helt mjuka häller du av kokvattnet och mixar ett slätt mos med en stavmixer.
  7. Blanda sedan i mjölken och masalan, mixa igen tills soppan får en härligt gul färg. Smaka av med salt och håll soppan varm på låg värme.
  8. Ställ in ugnen på 250 grader, pensla papadumbröden med rapsolja och strö över sesamfrö innan du gräddar dem i cirka 1-2 minuter så att de hunnit puffa upp. Du kan också grädda dem direkt i stekpanna eller i mikrovågsugnen, läs anvisningarna på paketet.
  9. Häll försiktigt över ghee i en mindre kanna med pip. Se till att du inte får bottensats eller skum med, smöret ska vara helt klart och gyllengult.
  10. Fördela soppan i skålar, ringla ghee över och servera med frasiga papadum.