Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskockssoppa med kantareller


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 350 g jordärtskocka, skalad (cirka 700 g oskalad)

  • 7 dl grönsaksbuljong

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 2 dl matlagningsgrädde

  • salt

  • vitpeppar

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 1/2 dl äppelcider, torr


Tillbehör:


  • 4 medelstora, råa jordärtskockor, (cirka 2 dl tärnade)

  • 1/2 kantareller

  • 1 schalottenlök

  • 1 msk smör

  • timjan, färsk

  • 1 äpple, tärnat


Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna både till soppan och tillbehören. Tärna några skockor fint, så att du får ungefär 2 dl. Lägg t­ärningarna i kallt vatten med lite pressad citron.

  2. Dela resten av skockorna i mindre­ bitar och koka dem mjuka i buljon­g och vin, cirka 7 minuter. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop på svag värme.

  3. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Slå på cider strax före servering, så att ­soppan skummar fint i tallriken.

  4. Topping: Skala och finhacka löken och stek den i smör tillsammans med kantarellerna medan soppan kokar. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

  5. Blanda ner de råa jordärtskocks­tärningarna och äppeltärningarna i svampfräset och fräs ytterligare någon minut.

  6. Fördela svampfräset i skålar och slå den heta soppan över. Dekorera med repade timjansblad.