Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskockssoppa med friterad grönkål och laxspett

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

  • 300 g jordärtskocka

  • 2 vitlöksklyftor

  • 100 g smör

  • 3 dl kokoskräm

  • vatten att spä med (5-7 dl)

  • salt och peppar

  • saften av 1 citron

  • 100 g färsk grönkål

  • varmpressad rapsolja att fritera i

  • 500 g lax

  • 3 msk smör/kokosfett


Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka och häll sedan av vattnet.

  2. Pressa vitlöken och fräs i en del av smöret. Tillsätt de kokta skockorna, kokoskräm och resten av smöret.

  3. Mixa soppan slät och spä med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

  4. Skär bort den grova mittnerven på grönkålen och dela grönkålsbladen i lite mindre bitar. Hetta upp ett par deciliter rapsolja i en kastrull och fritera grönkålen i 2-3 omgångar. Fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lätt.

  5. Skär laxen i bitar och trä på spett. Stek i smör eller kokosfett eller grilla spetten. Salta och peppra spetten och servera tillsammans med soppan och den friterade grönkålen.