Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jerusalemsoppa med morot

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 450 g morötter
  • 250 g jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 dl vispgrädde
  • salt, svartpeppar
  • repad färsk timjan

Så här gör du

  1. Skala och skiva morötter och skockor. Koka dem mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.
  2. Häll av kokvattnet genom ett durkslag, jordärtskockornas inulin är starkt och kan ge upphov till gaser i magen vid stark koncentration.
  3. Koka upp grönsaksbuljongen i en separat kastrull. Välj buljong utan glutamat. Håll den varm.
  4. Skala och finhacka den gula löken. Stek den genomskinlig med en klick smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt morötter, skockor och buljong och mixa slätt med en stavmixer.
  5. Späd soppan med grädde och smaka av med salt och peppar. Repa färsk timjan från stjälkarna och strö över strax innan servering.