Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jennies julbordspizzor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Dessa julinspirerade pizzor platsar in perfekt på julbordet, tack vare Jennie Walldén.

Ingredienser

2 pizzor

Pizzadeg

  • 25 gr jäst
  • 2 1/2 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special

Tomatsås

  • 2 msk olivolja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 burk finkrossade tomater av bästa kvalitet
  • 1 basilika, blad plockade
  • 1 nypa strösocker
  • Salt och peppar

Topping 1: Skinka och brysselkål med smörstekt brysselkål och mandelflagor

  • 3 dl riven ost, tex cheddar
  • 150 gr tunt strimlad skinka
  • 8 brysselkål i tunna skivor
  • 50 gr smör
  • 50 gr flagad mandel

Topping 2: Köttbullar med rödlök, grönkålschips och chiliflakes

  • 3 dl riven ost, tex cheddar
  • 10 köttbullar
  • 8 blad färsk grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök i tunna skivor
  • 2 tsk chiliflakes
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda jäst med vatten, salt och olivolja. Rör om så all jäst löser sig. Tillsätt mjölet och knåda i bakmaskin i 7 minuter eller för hand 15 minuter. Lägg en ren kökshandduk över och ställ att jäsa till dubbelstorlek i 45 minuter.
  3. Gör grönkålschips. Skär bort mittenstammen på grönkålsbladen och släng. Dela de krusiga bladen i chipsstorlek. Lägg i bunke och häll 2 msk olivolja över. Massera in oljan så alla blad täcks och strö på flingsalt. Lägg på bakplåtspapper och ställ i ugnen på 150°C i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Höj ugnstemperaturen till 250° och
  4. ställ in en tom plåt.
  5. Gör tomatsås genom att fräsa vitlöken i 2 msk olivolja till den är lite rostad. Tillsätt då tomatkross och basilikablad och låt koka i 15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
  6. Bryn smör genom att låta det puttra i en panna på spisen till gyllene och det doftar kola. Lägg då i brysselkålskivorna och den flagade mandeln och vänd runt. Ta av från värmen.
  7. Dela den färdigjästa pizzadegen i två delar. Kavla ut så tunt som möjligt och lägg på bakplåtspapper. Lägg på ett tunt täcke med tomatsås, lägg sedan på ost och toppa den ena plåten med strimlad skinka och den andra med skivad rödlök och köttbullar. Grädda på förvärmda plåtar i 8-10 minuter, gärna långt nere ugnen. Toppa skinkpizzan med smörstekt brysselkål och köttbullspizzan med grönkålschips och chiliflakes. Servera genast!
Du kanske även gillar