Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Japanskt mjölkbröd Hokkaido

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Ingredienser

2 brödlimpor
  • 1 dl mjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 sats tangzhong redning
  • 50 g jäst söta degar
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kondenserad sötad mjölk eller mjölkpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 2 st ägg + 0,5 st äggvita till pensling
  • 11,75 dl vetemjöl
  • 125 g smör normalt saltat rumstemperatur

Så här gör du

  1. Börja förberedda tangzhong redningen. Blanda i en kastrul mjöl, vatten och mjölk till en slät mix och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter.
  2. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.
  3. Blanda jästen med mjölk, ägg, socker, kondenserad mjölk och tangzhong redningen.
  4. Häll i köksassistenten tillsammans med mjölet blandat med salt. Knåda i maskin ca 5 minuter.
  5. Lägg i smöret i små bitar och knåda för 10 minuter. Degen blir fuktig, elastisk, lite smörig men fastnar inte.
  6. Lägg degen i en smörd djup skål och täck med plastfolje eller en kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Min deg fick jäsa i 1,5 timme eftersom jag hade lite annat att göra.
  7. Sätt ugnen på 175º. Klä 2 avlånga formar med bakplåtspapper.
  8. Dela degen i 8 lika bitar på bakbordet. Inget extra mjöl behövs. Antingen direkt med händerna eller med kavel, kavla varje bit till en rektangel, 20 X 10 cm. Vik varje bit från den korta sidan mot mitten så du får 3 lager. Rulla sen ihop och lägg bitarna med skarven neråt, 4 stycken i varje form.
  9. Täck med en kökshanduk och låt bröden jäsa minst 30 minuter.
  10. Pensla bröden med lite äggvita vispat med mjölk och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30-45 minuter beroende på ugn. Bröden ska ha fått en fin gyllene brun färg på ytan. Mina bröd slutade inte växa i ugnen och blev otroligt höga och fina.
  11. Låt bröden svalna något i formarna övertäckta med kökshandduk innan du tar ut dem. Skär i skivor eller slit molnlätta bitar direkt ur brödet. Njut!