Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Janssons frestelse – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 555 st har redan röstat

Ett fantastiskt recept på krämig hemmagjord Janssons frestelse som är enkel att göra och som får god sälta av ansjovisspad. Det här är den godaste varianten av Jansson du kan äta, ett klassiskt recept med potatis, grädde och lök. Julmat som kommer att göra succé på ditt julbord tillsammans med köttbullar och senapssill. Använd en mandolin om du vill spara tid när du gör din Jansons frestelse.

Läs också: Så gör du en lättare Janssons frestelse – recept

Läs också: Griljera julskinkan – så här gör du!

Ingredienser

8 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
  • 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ­ugns­säker form. Lägg i ett lager ­potatis, sen lök, ansjovis och sen resten av ­potatisen. Droppa över lite av ansjovis­spadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Klicka på smör.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka.
  4. Ät och njut av din hemmagjorda Janssons frestelse!
11 kommentarer om "Janssons frestelse – klassiskt recept"
  • Anders G Pettersson
    Anders G Pettersson

    Utan ströbrödet funkar det för glutenintoleranta, och ströbrödet tillför ingenting egentligen. Slentrian bara.

  • Anita Olsson
    Anita Olsson

    Det blir allra godas med Grebbestads Ansjovis Original (Abbas). Tycker jag,

  • Ingegerd Backlund
    Ingegerd Backlund

    Varför snåla så med ansjovisen? Häll över allt spad och ta gärna en burk till plus en lök till för att få kvalitet!

  • Majsan Huynh
    Majsan Huynh

    Ska man har fasta eller mjöliga potatis? Min blir alltid vattnig.

    • Mats Westman
      Mats Westman
      svar till Majsan Huynh

      Mjölig potatis föredrar jag. Sen om man ska skölja och torka den med handduk/papper när man strimlat den eller inte är jag kluven till.

    • RobAlf
      RobAlf
      svar till Majsan Huynh

      Den kan bli vattnig av mjölig potatis, blir bäst med fast potatis.
      Man skall inte göra något med potatisen efter man strimlat, all stärkelse skall vara kvar för att få en krämig och god Janssons.

  • Alexander Averup
    Alexander Averup

    Mer ansjovis, mer lök, skippa mjölken och använd grädde. Använd fast potatis (king edward) och skär upp i pommes storlek för att den inte ska bli så rinnig. Sänker gärna ugnen till 180 grader varmluft och har den inne i 60-70 minuter. Finns absolut ingen anledning till att steka löken först. Skippa aldrig ströbrödet för att få den riktigt saftig och ljuvlig. Lycka till : )