Logga in här

Janssons frestelse – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 1515 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
  • 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ­ugns­säker form. Lägg i ett lager ­potatis, sen lök, ansjovis och sen resten av ­potatisen. Droppa över lite av ansjovis­spadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Klicka på smör.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka.
  4. Ät och njut av din hemmagjorda Janssons frestelse!