Janssons frestelse – klassiskt recept

Foto: Mitt kök
Ingredienser
8 portioner
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
- 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk ströbröd
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, sen lök, ansjovis och sen resten av potatisen. Droppa över lite av ansjovisspadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Klicka på smör.
- Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka.
- Ät och njut av din hemmagjorda Janssons frestelse!
19 kommentarer om "Janssons frestelse – klassiskt recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
ulla nilsson
Jättefin Janssons, mjuk och god,
Anders G Pettersson
Utan ströbrödet funkar det för glutenintoleranta, och ströbrödet tillför ingenting egentligen. Slentrian bara.
giulia
Självklart ska det vara ströbröd med, det ger ju den lite knapriga ytan. Ska man börja nalla på klassiska recept då får man väl kalla rätten något annat. Anderssons kanske?Kan man utesluta kindfläsk/bacon i en spaghetti alla carbonara eller avstå från att griljera julskinkan? Naej, lägg ägg!
Anita Olsson
Det blir allra godas med Grebbestads Ansjovis Original (Abbas). Tycker jag,
Ingegerd Backlund
Varför snåla så med ansjovisen? Häll över allt spad och ta gärna en burk till plus en lök till för att få kvalitet!
giulia
Så ska det låta!! Snåla aldrig i klassiska rätter, för att inte göra rätten så fet, brukar det försvaras med. Ja men ät något annat i stället, lite kruska i mager fil t ex? PS Ingegerd, om du är den jag tror så har vi varit arbetskamrater i ett mediahus nära oss! Jag har italienskt efternamn…
Majsan Huynh
Ska man har fasta eller mjöliga potatis? Min blir alltid vattnig.
Mats Westman
Mjölig potatis föredrar jag. Sen om man ska skölja och torka den med handduk/papper när man strimlat den eller inte är jag kluven till.
Majsan Huynh
Tack för svaret!!
RobAlf
Den kan bli vattnig av mjölig potatis, blir bäst med fast potatis.
Man skall inte göra något med potatisen efter man strimlat, all stärkelse skall vara kvar för att få en krämig och god Janssons.
carsten
Prova utan ströbröd ovanpå, mycket godare…
giulia
Hur i hela helskotta blir en Janson godare utan ströbröd??? Uteslut ansjovisen med i så fall om det ändå ska snålas och ersätt den med lite mer salt och vatten i så fall,
Alexander Averup
Mer ansjovis, mer lök, skippa mjölken och använd grädde. Använd fast potatis (king edward) och skär upp i pommes storlek för att den inte ska bli så rinnig. Sänker gärna ugnen till 180 grader varmluft och har den inne i 60-70 minuter. Finns absolut ingen anledning till att steka löken först. Skippa aldrig ströbrödet för att få den riktigt saftig och ljuvlig. Lycka till : )
giulia
Så skriver en som gillar god mat!
Pelasun
King Edward är en mjölig potatis! Använd alltid fast till Jansson om man inte vill ha potatismosliknande konsistens. Och ingen anledning att steka löken? Kanske inte om man gillar skuren grädde, men vi som inte gör det steker löken först för att svetta bort bl.a. svavlet som spräcker grädden. Mannerström beskriver en bra Jansson här: https://mittkok.expressen.se/artikel/janssons-frestelse-enligt-leif-mannerstrom/
Åke Lindberg
Kring Edvard passar Bra till janssonsfrestelse.
Men jag skulle inte överskrida 150 grader och använd lite mer grädde
Se får det ta lite längre tid.
Mitt Kök
Tack för tipset Åke! Mvh Mitt kök-redaktionen
jerryfrisk@outlook.com
Hej!
Konstigt…i en riktig Jansson´s har man 2 burkar Grebbestad (rosa) + allt spadet, de trodde jag ni visste!
Mvh Jerry Frisk (Malmö)
Mitt Kök
Hejsan Jerry,
alla gör nog sin Jansson efter egen smak och tycke. Föredrar du din med två burkar ansjovisfilé så fortsätt så 🙂
God jul!
Mvh, Mitt kök-redaktionen