Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Janssons frestelse med twist

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Janssons frestelse är en gammal klassiker som oftast dyker upp under högtider. Detta recept fungerar bra även till andra maträtter eller för dig som önskar äta en rätt med mindre kolhydrater än vanlig potatis.

Gratängen kan du tillaga dagen innan festen om du har ont om tid. Den går enkelt att värma upp i ugnen igen.

Ingredienser

8 portioner
  • 3 stora gula lökar
  • 1,5 kg sötpotatis
  • 8 matskedar smör
  • 1-2 burkar anjovisfiléer a´ 100 gram (spara spadet)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3-4 matskedar ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala lök och skiva den tunt.
  3. Stek löken glansig i lite smör på spisen.
  4. Skala potatisen och skär den i långsmala tunna stavar. Gärna lika stora så att gratängen tillagas jämt.
  5. Varva potatis och lök och ansjovis i en smord ungfast form. Understa och översta lagret ska bestå av potatis.
  6. Blanda grädde, mjölk, salt och peppar tillsammans med spadet från ansjovisen. Häll sedan det över gratängen.
  7. Strö över ströbröd och klicka över resten av smöret.
  8. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 90-120 minuter. Om gratängen börjar få för mycket färg utan att vara klar bör du täcka den med aluminiumfolie.