Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Janssons frestelse i portionsform

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 8-10 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 3 msk rapsolja + olja till formarna
  • 3 dl grädde
  • ca 1 msk ansjovisspad
  • nymalen svartpeppar
  • 1 burk ansjovisfiléer, 55 g
  • smör till formarna
  • 1 msk ströbröd
  • hackad dill

Så här gör du

  1. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Skala och skiva löken.
  2. Sätt ugnen på grill 200 grader.
  3. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna, ca 5 minuter och ta upp den på en tallrik. Lägg potatisen och häll i resten av oljan i stekpannan. Fräs potatisen ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt grädden och sjud upp under omrör­ning. Sjud sedan tills potatisen är mjuk och får krämig konsistens. Smaka av med ansjovisspad och peppar.
  4. Varva potatisen, stekt lök och ansjovisfiléerna delade i mindre bitar i 6-8 smorda ugnsfasta formar. Sikta över ströbröd. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 minuter, passa noga så att frestelserna inte bränns vid. Garnera med dill.