Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Italienska vegobullar med fettuccine & friterad salvia

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 400 g passerade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk färsk basilika

Köttbullar

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl vatten
  • 400 g formbar vegofärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk finhackad salvia
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1/4 citron, rivet skal
  • 1/2 dl riven pecorino

Till servering

  • 500 g färsk fettuccinepasta

Friterad salvia

  • 1 kruka salvia
  • 1/2 dl rapsolja

Garnering

  • 1 dl flagad pecorino
  • citronskal

Så här gör du

  1. Tomatsås: Skala och hacka vitlöksklyftor och lök. Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills den är mjuk och glansig. Tillsätt passerade tomater, strösocker, salt, peppar och basilika. Sjud såsen i cirka 20 minuter under lock.
  2. Vegobullar: Blanda smulat bröd och vatten i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter. Rör ner formbar vegofärs, salt och peppar. Skala och hacka löken. Tillsätt lök, majsstärkelse, persilja, salvia, citronskal och pecorino. Rör färsen smidig. Forma färsen med vattensköljda händer till små bollar och lägg dem på ett smörpapper.
  3. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag. Lägg ner vegobullarna i tomatsåsen – några i taget – och låt dem sjuda i 5 minuter. Blanda vegobullarna och sås med kokt fettuccine.
  4. Friterad salvia: Nyp loss färska salviablad och fritera snabbt i en het kastrull med rapsolja. Låt dem sluta fräsa, ta upp med stekpincett och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Garnera pastarätten med flagor av pecorino, citronzest och friterad salvia.